Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Läsestugan i Abu Dis


FÖR PALESTINAS DEMOKRATI - STÖD BARNENS FANTASI!

Bli månadsgivare via Palestinainsamlingen och stöd barns och ungdomars möjligheter till lek och lärande i konfliktdrabbade områden på den av Israel ockuperade Västbanken

I Abu Dis har en läsestuga/allaktivitetshus för barn byggts upp i samarbete med Al Nahda Charitable Society. Projektet syftar till att ge barn och ungdomar möjligheter till en meningsfull fritid. PGS har gett stöd till projektet sedan 1992 och idag består verksamheten av aktiviteter såsom läsestuga/bibliotek, datortek, konstgrupper, undervisningsgrupper i arabiska, engelska och matematik. De har också en journalistgrupp som informerar bla. genom Facebook.

På Abu Dis marker bor ett flertal beduinfamiljer som sedan flera år tillbaka hotas av fördrivning då Israel planerar att expandera sina bosättningar i området. Därför ger PGS stöd till ett projekt som kommer att pågå 2016-2018 som syftar till att barn från beduinfamiljer ska integreras i Al Nahda verksamheter.

Ekram berättar om glädjen i att delta i läsestugans aktiviteter

 

       

När jag började komma till Abu Dis läsestuga för två år sen trodde jag inte att det skulle bli så viktigt för mig. Mitt namn är Ekram Suleiman Hamadin. Jag är 15 år gammal. Jag föddes och växte upp i Abu Hindi beduinsamhälle och hittade en trevlig plats mellan böckerna i Al Nahdas bibliotek, där det finns uppmuntran och en akademisk omgivning som motiverar till läsning och kunskap.

Centret har ett litet barn- och ungdomsbibliotek, som är underbart. De har böcker som får dig att vilja läsa ut varje enskild bok genast, där volontärer är viktiga för att alla ska tycka att det är stimulerande och roligt att vara där.
När jag är där känner jag att det här är mitt andra hem. Allt användbart och roligt finns där: konst, datorer, journalism och studiecirklar. Den här upplevelsen är mycket värdefull för mig och ger mig starka incitament att fortsätta läsa och lära mig mer och nu har jag också vunnit Arab Reading Challenge (arabiska läsutmaningen) vilket jag är mycket stolt över.

Jag kommer inte att sluta komma hit utan jag kommer att fortsätta mer än någonsin och jag omges av hjälpsamma människor när jag kommer till läsestugan i Abu Dis.

Projektbesök januari 2017

 

2016 började Abu Dis läsestuga ett aktivt arbete med barn och ungdomar som bor i beduinbyarna på marken runt Abu Dis. En gång i veckan kommer beduinbarnen till läsestugan och deltar i aktiviteterna där. Det är aktiviteter i datarummet, konstrummet, journalistrummet och biblioteket och det är tillsammans med barnen och ungdomarna från Abu Dis.

Vi gjorde ett besök i beduinbyn Abu El Noar tillsammans med de som jobbar på läsestugan. Vi åkte på mycket gropiga vägar i en minibuss till byn. Vägen går bland annat under en fin asfalterad väg men där får inte palestinier från Abu Dis eller beduinerna åka utan det är en väg för israeler och bosättare och detta är ständigt övervakat av israeliska soldater. Abu El Noar består av mycket enkla plåtskjul med betande getter mellan husen. Alldeles intill ligger den israeliska bosättningen Ma'ale Adumin med moderna, fina hus och asfalterade gator.

Mr Yunis som är ledare för beduinerna berättar att tidigare kunde beduinernas kreatur beta ända ner till Döda Havet men nu har bosättningarna och deras vägar gjort att det är omöjligt och nu måste man köpa foder åt djuren. Boskapen har minskat från 3000 till 300 under de senaste åren. Mr Yunis säger att de är tacksamma att de får bo på Abu Dis mark men att byns existens ständigt är hotad av Ma'ale Adumin utbyggnad.

I Abu El Noar blev det mycket livlig aktivitet när personal från läsestugan kom. Sohaeb som leder journalistgruppen började genast med undervisning i fotografering och många flickor och pojkar slöt upp. En grupp barn dansade och sjöng traditionella sånger och de tyckte det var så roligt att de aldrig ville sluta. De mindre barnen ritade och klippte pappersfigurer som de sen stolt visade upp för oss och sprang hem till föräldrarna i plåtskjulen och visade upp.

Jameela som är ansvarig för beduinprojektet på läsestugan åker till beduinbyarna två gånger per månad och har så gott som daglig telefonkontakt med kontaktpersonerna där. De tycker att barnen lärt sig samarbeta med andra och att de nu är mera disciplinerade i skolan och det går bättre där. De har också fått utbildning i miljöfrågor – hur man håller omgivningen ren, plantering av träd, hur man sparar på vatten och återvinning. Föräldrarna till beduinbarnen är mycket måna om att barnen ska få fortsätta komma till läsestugan. De säger också att det finns andra som hjälper beduinerna men det är bara läsestugan som genom PGS fortsätter att komma under en längre tid.

Mutasem, som arbetar på läsestugan, berättar att i början var beduinbarnen och barnen från Abu Dis blyga för varandra men det gick över efter de första månaderna och nu fungerar det bra med gemensamma aktiviteter och alla är måna om att det ska fortsätter.

Anna Danielsson
 

Reserapport från Palestina

Yvonne Fredriksson har varit i Palestina för uppföljning av projekt som får stöd via Forum Syd. Denna gång reste hon tillsammans med Kerstin Alksäter och hade fullt program. Här är hennes reserapport.

När vi kom, torsdagen den 14 maj, tog vi in på St George Guest House i Östra Jerusalem där trädgården är som finast nu på våren med blommor i fantastiska färger överallt. Förutom en promenad i Gamla Stan tillbringade vi sedan fredagen i trädgården och läste igenom alla nödvändiga dokument och planerade våra besök.

På lördagen åkte vi till Hebron för att köpa Palestinasjalar som PGS säljer i butiken på hemsidan och vid bokbord runt om i Sverige. Hirbawifabriken i Hebron är den enda Kofiafabriken i Palestina nu och genom att sälja sjalarna stödjer vi deras viktiga verksamhet. Som ägaren Yasser Hirbawi uttryckte det: "We are making the symbol of Palestine. This scarf is the history and the heritage of our country.”

Enkätundersökning på Abu Dis läsestuga

Under juli månad har personer med olika aknytning till Abu Dis läsestuga intervjuats om centrets verksamhet och dess betydelse. PGS har nu sammanställt svaren som vittnar om en verksamhet som går bortom vad som syns av aktiviteterna på ytan till att beröra och verkar för barns rättigheter, delaktighet och utveckling. Enkätundersökningen är uppdelat på fem grupper med något olika frågeformulär anpassade efter den svarande gruppen. Av undersökningen framgår att Abu Dis läsestuga ses som en trygg och förtroendeingivande plats där barn utvecklas både som individer och kunskapsmässigt samt har möjligheten att leka, utvecklas och lära känna nya vänner. Utan initiativ som Abu Dis läsestuga riskerar barn att förpassas till begränsande miljöer, eller möjligt destruktiva umgängen på gatan. Abu Dis är ett av de projekt som får stöd via PGS. Ladda gärna ned pdf-filen och läs den kortfattade sammanställningen med många talande citat från enkäterna återges.

”Ever since childhood it has played a part in installing values about human rights in me and in freedom of speech (perhaps even playing a part in my choice of education). My conscience is clear by participating in the centre as I know I and helping my community”, voluntär på centret

”Den som inte läser kommer ingenvart”

Ur Palestina Nu nr 2/2006 - 30 år av solidaritet

[img_assist|nid=403|title=|desc=Foto: Catrin Ormestad|link=none|align=none|width=450|height=338]

Amir har målat ett blått hus med gröna kullar. Ali har ritat en helikopter, en stridsvagn och en lyftkran bredvid en hög grå mur. Marwas teckning föreställer en flicka med rosa kjol på ett fält av blommor. I ena hörnet finns en palestinsk flagga. Solen gråter.

Prenumerera på RSS - Läsestugan i Abu Dis