Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Israel som har ockuperat Palestina sedan 1967 bryter mot internationell rätt, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Förtrycket av palestinier hårdnar för varje dag som går och det är uppenbart att Israel saknar vilja till en rättvis och hållbar fred.

Det räcker inte att gång på gång konstatera att Israel varken respekterar folkrätten eller de mänskliga rättigheterna, nu är det hög tid att gå från ord till handling. Omvärlden måste införa åtgärder mot Israel på samma sätt som redan gjorts mot andra folkrättsförbrytare. 

BDS står för Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner. Bojkott är ett verktyg som ligger i dina händer som konsument. Du kan välja att inte köpa israeliska produkter så länge ockupationen och folkrättsbrotten pågår. Desinvestering innebär att företag, banker och institutioner drar tillbaka investeringar som stödjer den israeliska ockupationspolitiken. Sanktioner är politikernas och de globala institutionernas verktyg att med handelshinder, förbud mot militärt samarbete eller begränsningar i de diplomatiska förbindelserna markera att man inte accepterar statens politik.

I ett upprop 2005 slöt över 170 palestinska organisationer upp bakom kravet på omvärlden att införa bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel så länge ockupationen och folkrättsbrotten fortgår. Idag stöds BDS-uppropet av en växande internationell rörelse.

Palestinier har med BDS-uppropet samlats i en enad ickevåldsrörelse precis som omvärlden har efterfrågat. Det är viktigt att initativet får stöd och konkreta effekter. Historien har visat att BDS kan leda till resultat, med Sydafrika under apartheid som ett välkänt exempel.

BDS-rörelsen utgår från universella mänskliga rättigheter och internationell rätt. Rörelsen engagerar organisationer och individer med olika bakgrund, religiös och politisk åskådning under ett gemensamt mål. BDS som metod möjliggör för människor att utföra konkreta solidaritetshandlingar i sin vardag. Detta sätter press på regeringar och överstatliga organ att agera i enlighet med internationell rätt.

BDS-rörelsen riktar sig mot den israeliska ockupationen, inte mot enskilda individer. Israeler som tar avstånd från ockupationen och diskrimineringen av palestinier ska inte vara föremål för bojkott eller sanktioner.

Sammanfattning av rapporten om BDS:
BDS-rörelsen - en internationell rörelse för rättvis fred

Shop Nike Shoes, Apparel, Accessories at Renarts

d6_nid: 
1 750