Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Påverka din butik

Felmärkt blodgrape: Blodgrape från israeliska Jaffa märkt som spansk och turkisk.

Israeliska varor förekommer i så gott som alla svenska livsmedelsbutiker. Ibland utan att vi vet om att de är israeliska, ofta med ursprung i de illegala bosättningarna på ockuperat palestinskt område.

Frukt- och grönsaksdiskarna i våra matbutiker fylls säsongsvis med produkter från Israel. Persimon (så kallad sharonfrukt), apelsiner, paprika, grapefrukt och avokado är vanliga israeliska produkter. De allra flesta av dessa köps in från grossisten Carmel-Agrexco, som är den största exportören av frukt och grönt från bosättningarna. Carmel-Agrexco äger också flera packningsanläggningar på ockuperat område som mottar stora subventioner från den israeliska staten. Utöver Carmel-Agrexcos märken som Jaffa, Carmel och Top förekommer frukt och grönt från bland annat Mehadrin Tnuport och Medjool, samt vegetariska produkter från Hälsans kök som ägs av det israeliska företaget Tivall och från Zoglo's. En annan vanlig produkt är Soda Stream, som nyligen sålde sin miljonte kolsyremaskin i Sverige och den sägs nu finnas i vart femte svenskt hem. Det innebär att vart femte hushåll bidrar ekonomiskt till den israeliska ockupationen, eftersom Soda Stream är ett israeliskt företag som har tillverkning bland annat i bosättningen Ma'ale Adumim.

Du hittar en mer utförlig lista på vanliga israeliska produkter här.

Det har länge pågått olika kampanjer för att förmå våra matbutiker att sluta sälja produkter från Israel. Dessa har skett i olika former, allt från klisterlappar på israeliska varor till informations- och påverkansarbete gentemot ledningar och politiker. Oavsett metod är målet detsamma: att svensk dagligvaruhandel inte ska stödja fortsatt ockupation och förtryck i Israel-Palestina.

Vi konsumenter kan göra mycket, tillsammans och enskilt. Vi kan informera våra medkonsumenter, butiksägare och personal, skicka brev till ledningsgrupper och inköpare, dokumentera felmärkning av israeliska varor och mycket mer.

Som vägledning har vi sammanställt en lista på argument, frågor och svar, och förslag på en text till butiker. PGS-kontoret och ideellt aktiva medlemmar står alltid redo att hjälpa dig i att uppmärksamma en butikschef på det olämpliga i att sälja israeliska varor. Kontakta oss med information om vad för produkt från Israel som säljs, vilken butik och vilket datum du iakttagit detta, om du redan inlett en dialog med någon i butiken och i sådant fall vad resultatet blivit. Vi uppmanar dig även att med stöd av informationen du får här, kontakta dina vänner, släktingar och grannar och be dem tala med personalen i de butiker där de brukar handla. Det betyder mer än man kanske tror att butikschefer får klagomål från kunderna.

Skicka dina bilder, tips och frågor till: info@palestinagrupperna.se.

Här kan du läsa Palestinagruppernas rapport om Coops handel med israeliska företag.

Annat aktuellt material och länkar finns här.

Tillsammans kan vi bidra till en rättvis fred i Israel-Palestina!

Adidas sneakers

d6_nid: 
1 887