Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Kultur- och ungdomscentret i Askar Camp


FÖR PALESTINAS DEMOKRATI - STÖD BARNENS FANTASI!

Bli månadsgivare via Palestinainsamlingen och stöd barns och ungdomars möjligheter till lek och lärande i konfliktdrabbade områden på den av Israel ockuperade Västbanken

 I Askar Camp på Västbanken har PGS sedan 1994 gett stöd till ett center för barn och ungdomar. Projektet som startade i ett litet rum i lägret, finns i dag i ett större center som omfattar stödundervisning i samarbete med skolan, en datorsal, dramagrupper, sport, scauter samt dans- och musikaktiviteter med biblioteket som sitt hjärta. I centret ordnas också fester och sommarläger. Under de 20 år som samarbetet pågått har projektet fortsatt att utvecklas trots tuffa utmaningar. 

Besök i Askar Camp

Margareta Sjöberg och Anna Danielsson är i Palestina för de årliga mötena med några av PGS partnerorganisationer.

    

I Askar Camp är det full fart och de är glada att träffa alla fantastiska barn som deltar i centrets aktiviteter. Siham, centrets koordinator och Fadwa, assistent och kvinnosakskämpe och Amjad, projektör och inspiratör - ”ingenting är omöjligt”!

Vilken kraft som växer och får utlopp här i Askar camp.

På bilderna ses biblioteket som är navet i centrets aktiviteter som besöks dagligen av många barn och unga som vill läsa något annat än skolböcker.
Fadwa håller tal till ca 100 14-15 åriga tjejer om vikten av att engagera sig för att förbättra kvinnors situation.
Siham står framför de som tränar dabke i den nya lokalen som byggts med stöd från UNDP.

Reserapport från Palestina

Yvonne Fredriksson har varit i Palestina för uppföljning av projekt som får stöd via Forum Syd. Denna gång reste hon tillsammans med Kerstin Alksäter och hade fullt program. Här är hennes reserapport.

När vi kom, torsdagen den 14 maj, tog vi in på St George Guest House i Östra Jerusalem där trädgården är som finast nu på våren med blommor i fantastiska färger överallt. Förutom en promenad i Gamla Stan tillbringade vi sedan fredagen i trädgården och läste igenom alla nödvändiga dokument och planerade våra besök.

På lördagen åkte vi till Hebron för att köpa Palestinasjalar som PGS säljer i butiken på hemsidan och vid bokbord runt om i Sverige. Hirbawifabriken i Hebron är den enda Kofiafabriken i Palestina nu och genom att sälja sjalarna stödjer vi deras viktiga verksamhet. Som ägaren Yasser Hirbawi uttryckte det: "We are making the symbol of Palestine. This scarf is the history and the heritage of our country.”

Besök i Palestina - rapport från projekten

Papper, papper, papper – 1993 när jag började mitt liv som projektansvarig inom PGS kunde jag väl aldrig tro att en resa som den under den här veckan skulle handla om SÅ MYCKET papper, papper och mer papper.

Jag glömmer aldrig den första årsredovisningen (1995) uppe i Askar camp, Nablus. I tre dagar satt jag på golvet i ett rum hemma hos Amjad tillsammans med honom, Yousef, Ashraf och Said, de fyra initiativtagarna till barn o ungdomsprojektet. De var alla i 20 årsåldern och storrökare. Jag hade bett om årsredovisningen och fick en låda fylld med lösa kvitton på arabiska som jag inte fattade ett skvatt av. Killarna pratade inte heller engelska på den tiden. Till hjälp hade jag papper, penna och en miniräknare som jag fått i prenumerationsgåva, av Femina tror jag, den hade glaspärlor till knappar och en spegel på baksidan, - funkade så där… mitt huvud stormvärkte av all rök och allt spring ut och in, men hur som helst, för att inte gå vilse i minnenas allé, så redde vi ut det den gången och alla gånger efter den.

Enkätundersökning på centret i Askar Camp

I juli 2011 genomfördes en enkätundersökning om centret som PGS stödjer i Askar Camp i Nablus på Västbanken. Av undersökningen kan utläsas att centret ses som en unik plats där möten mellan ungdomar sker, oavsett kön och bakgrund och ett sammanhang att utvecklas i. Det ses som en bra plats att ägna sin fritid till. Utan centret skulle de deltagande barnen framförallt leka på gatan eller vara begränsade till hemmet. Centret är uppskattat av barnens omgivning och det finns ett tryck på centret att växa. Läs hela sammanställningen i bifogad fil.

Fortbildningsdag i Askar Camp

Möte, Askar feb 2011Personalen i Askar Camp har länge frågat efter att få utbildning i olika administrativa frågor då kraven från Forum Syd inte bara ökar på PGS utan även på de organisationer som får stöd via svenska biståndsmedel. Så vid ett möte i höstas beslutade PGS att använda medel från Palestinainsamlingen för att genomföra en tredagars utbildning för både anställda och volontärer.

Jag deltog lördagen den 12 februari som var första dagen och jag höll ett litet tal som Margareta Sjöberg, PGS projektansvarige hade skrivit där hon tog upp alla bra saker som de i Askar genomför men också vikten av att vi alla måste utvecklas och bli bättre och bättre för att leva upp till alla nya krav som ställs på alla som mottar bistånd från Sverige.

Prenumerera på RSS - Kultur- och ungdomscentret i Askar Camp