Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Givarbrev

Palestinainsamlingens månadsgivare får givarbrevet där vi kort redogör för hur arbetet går. Brevet utkommer fyra gånger per år. På den här sidan lägger vi upp de brev vi skickar ut.

Givarbrev 1, 2019

Förskola som stängs för att den ligger för nära en israelisk bosättning. Skolor och bostäder som demoleras av israeliska bulldozers och smala grusiga stigar intill bosättarnas fina och breda asfaltsvägar. Brist på betesmark för djuren för att det byggs bosättningar och vägar. Det är verkligenheten för beduinerna på Västbanken. Israel inskränker deras liv allt mer. 

Den palestinska staden Abu Dis ligger bara några kilometer från Jerusalem. Från kullarna ser man Klippmoskén. Men den israeliska apartheidmuren gör att människorna i Abu Dis inte får besöka Jerusalem. Israeliska soldater gör regelbundet räder in i Abu Dis. En dag hindrades 700 skolbarn från att ta sig till skolan. En annan dag skickades tårgasgranater mot universitetet. Soldater går ofta in i hem och fängslar människor, ibland barn. På konstgräsplanen där de unga i Abu Dis spelar fotboll syns brännskador från israeliska tårgasgranater. Det är trångt i Abu Dis eftersom Israel konfiskerat mycket av stadens mark. Nu har Israel bestämt att beduinsamhället Khan Al Ahmar inte ska få finnas kvar och de vill tvinga människorna där att flytta in i Abu Dis. Byborna i Khan Al Ahmar vägrar och med stöd från internationella organisationer och aktivister gör de motstånd. 

Louise Thorn och jag har nyligen kommit hem från en resa till Palestina där vi besökte samarbetspartners och följde upp projekt. Vi besökte bland annat Al Nahda barn- och ungdomscenter i Abu Dis. Barnen kommer dit för att läsa och låna böcker och använda datorerna. De får lära sig fotografera och skriva på hemsidan. När vi tittade in i konstrummet ritade barnen sina drömmar. En flicka ritade muren och när vi frågade varför, sa hon att hon drömde om att få se vad som finns bakom muren. Det har hon aldrig sett. Sedan tre år tillbaka arbetar centret med barn och ungdomar från närliggande beduinbyar. Jameela som jobbar på centret berättade att barnen från beduinbyarna var blyga första gångerna de kom till centret, men att de nu kommer med stor entusiasm. Föräldrarna berättade att barnen har förbättrat sina skolresultat och lär sig mycket där. Inte minst har barnen roligt på centret. 

Abu Dis barn- och ungdomscenter är ett av de fem barn- och ungdomsprojekt som får stöd av PGS. Helt avgörande för att stödet ska kunna fortsätta är att pengar kommer in till Palestinainsamlingen och viktigast där är det kontinuerliga stödet från er som är månadsgivare. 

Solidaritetshälsningar 
Anna Danielsson 

Givarbrev nr 4, 2018

Under fyra oktoberdagar träffades PGS och representanter från våra samarbetspartners i Palestina och Libanon.  Tack vare att vi nu jobbar med alla projekten i ett program har vi möjlighet att ses allihop och det känns verkligen viktigt och bra. Den här gången ägde mötet rum på Sida Partnership Forum i Härnösand. Ofta hålls möten som de här i länderna där organisationerna jobbar, men i vårt fall är det inte möjligt eftersom Libanon inte accepterar att palestinier från Västbanken reser dit och Israel tillåter inte besök från Libanon.

Två representanter från varje av de fem samarbetsorganisationerna deltog i mötet, samt fyra personer från PGS. Under mötesdagarna delade alla med sig av sina erfarenheter och gav varandra tips, råd och inspiration i arbetet med barn och unga. Tredje dagen åkte vi på utflykt till Sundsvall. Vi gjorde studiebesök på skolor och annan verksamhet för barn och ungdomar. Värdar för besöket var Sundsvalls Palestinagrupp som ordnat ett jättefint program. 

Förutom utbyte av idéer och erfarenheter knöts nya vänskapsband och nätverk stärktes. Eftersom palestinier som är flyktingar i Libanon inte kan besöka Palestina och vice versa, gav mötet också ökad insikt om hur människor lever och vilka utmaningar som finns i de olika länderna. Palestinierna från Västbanken lärde sig mer om hur flyktingarna i Libanon lever och behandlas.  Ungdomsklubben i Abu Dees på Västbanken berättade om dagliga raider och konflikter i deras närområde och hur det påverkar deras verksamhet. Förutom sport arbetar ungdomsklubben även med information till sina medlemmar kring hur de skall agera i en nödsituation samt vilka rättigheter ungdomarna har om de arresteras. Organisationen Naba´a i Libanon berättade om hur de arbetar med att försöka fånga upp de många ungdomar i flyktinglägren som inte får fortsätta gå i skolan, far illa på skolor eller på arbetsmarknaden. Diskrimineringen mot flyktingar är benhård. Under mötesdagarna skapades även idén till en blogg - Palestinian Youth Now - som skall visa allmänheten hur de fem organisationerna arbetar med barn och unga och vilka kontexter de lever i.

En annan glädjande nyhet är att vi tack vara lyckad insamling under året kommer att ha möjlighet att innan årsskiftet ge extra-bidrag till följande organisationer:  Physicians for Human Rights, BTSelem, +972 magazine, Activestills, Palestinian Medical Relief Society (Gaza), Defense for Children International Palestine, SkateQilya och Saraya Centre for Community Services in Jerusalem.

Alla dessa är viktiga civilsamhällsorganisationer eller rörelser som gör ett betydelsefullt arbete med båda humanitära insatser, socialt arbete och med informationsspridning.

Tack för ditt bidrag och gott nytt år!

Louise Thorn, PGS programansvarig

Givarbrev nr 3, 2018

Barnen som har sommarlov träffas i det lilla centret i flyktinglägret Wavel i norra Libanon. Många kommer dit tillsammans med sina mammor. Barnen har tagit på sig fina kläder och är förväntansfulla. Vad kommer att hända idag? De unga vuxna hälsar barnen välkomna och drar igång lekar och sånger medan de väntar på att de sista ska komma. Rummet är fyllt till bristningsgränsen och humöret är på topp. De vuxna peppar och lyfter stämningen maximalt. Taket har en öppning där ljuset strömmar in och man ser dammkornen dansa i takt med barnens aktiviteter och lekar. Stämningen är glad. Efter den första gemensamma aktiviteten får barnen välja vad de vill göra härnäst; fotboll, pyssel eller fortsätta med ringlekar? Barnen är mellan fem och tolv år och kommer alla från flyktinglägret. I vanliga fall har centret även läxhjälp och stödundervisning, men nu är det sommarlov och då får man vila från skolan och ha kul. Så kul som man kan ha när man bor i ett flyktingläger. Efter ett par timmar är aktiviteterna slut. Dagen avslutas med att alla får ett paket hygienartiklar att ta med hem. Tvålar, tandkräm och handdukar. Det är inte varje dag man får det, utan det är speciellt just idag. De små hämtas av sina mammor och alla säger hejdå till varandra och lovar att ses igen dagen därpå. 

Flyktinglägret Al -Jalil eller Wavel camp som det också heter, ligger i Bekaa-dalen och har en befolkning på cirka 8 000 människor. Lägret har funnits sedan 1952. De invånare som har varit längst tid i lägret kom ursprungligen från byar i norra Palestina och Galileen-området, härav namnet Jalil (Galileen på arabiska). Lägret var från början en stor fransk armébarack och dess ursprung är fortfarande synligt. Baracken tjänar till särdeles utslitna bostäder än idag. 

Som i alla 12 palestinska flyktingläger i Libanon bor folk trångt och med bristande infrastruktur i form av el, vattenförsörjning, internet och sophantering. Utan rätt till arbete eller rätten att äga ett hem i Libanon, känner många unga palestinier hopplöshet inför framtiden. Och sedan kriget i grannlandet Syrien startade 2011 har Libanon tagit emot ytterligare en miljon flyktingar.  De som har haft möjlighet att fly till Europa har gjort det. Men förutom ett högt ekonomiskt pris där människor kanske tvingas sälja allt de äger och även låna pengar, riskerar de även livet. I båtar över medelhavet eller till fots i öknen. De flesta här känner någon som har mist livet i sin flykt för ett bättre liv. Så de människor som lever i lägren måste leva på hoppet om en bättre framtid för sig och sina barn och försöka tro på att världen inte har glömt dem.

Palestinagrupperna (PGS) ger ett treårigt stöd till organisationen Children of al-Jalil för att stärka arbetet med barn och unga i lägret. Projektet är ett av fem projekt i Palestina och Libanon där PGS ger specifikt stöd till barn och unga. Ditt bidrag är viktig för ett fortsatt stöd till detta arbete.

Stockholm 2018-09-03
Louise Thorn

 

Givarbrev nr 2, 2018

Du som är månadsgivare till de projekt för barn och ungdomar i Palestina och Libanon som PGS stödjer – du gör en viktig politisk solidaritetshandling. PGS har beviljats programavtalsstatus genom Forum Syd och våra fem nuvarande samarbetspartners ingår i ett gemensamt PCO-program, Programme Contract Organisation. Första årsmötet med representanter från våra partnerorganisationer och från PGS kommer att hållas i Härnösand i oktober.

De projekt du som månadsgivare stödjer är: Abu Dis Youth Club, ADYC – sportklubben i Abu Dis på Västbanken utanför Jerusalem, Al Nahda child and youth center – läsestugan med mera i Abu Dis (Al Nahda betyder gryningen), Social Developmen Center – barn och ungdomscentret i flyktinglägret Askar utanför Nablus på Västbanken, Children of Al Jalill – barn och ungdomscenter i flyktinglägret Al-Jalil i Baalbek, Libanon, Developmental Action Without Borders, Naba’as – barn och ungdomsverksamhet i södra Libanon

Enligt FNs barnkonvention har barn rätt till lek, vila och fritid (art 31). Centren drivs av gräsrotsorganisationer och arbetar i enlighet med barnkonventionen med utsatta barn i konfliktområden. Ett exempel: Farraj har jag mött sedan han var en liten kille, kanske 7 år, då var han en riktig bråkstake som ofta blev utkörd från Centret i Askar Camp för att lugna ner sig. En dag kom han ridande på en åsna och sa: ”Jag vill att min åsna ska få låna en bok”. Åsnan fick inte, men Farraj fick. Idag är Farraj  27 år och aktiv i Centret, bland annat som vice scoutledare där han vill ”behandla barn och ungdomar så schysst som han själv blivit behandlad”. Farraj berättar att han under uppväxten burit på så mycket ilska inom sig under ockupationsmaktens ständigt närvarande våld, förtryck och förnedring att han nära exploderat. Utan Centret är han övertygad om att den  destruktiva ilskan skulle tagit över. Kanske hade han blivit extremist, kanske hade han blivit skjuten av soldater. Farraj blev en scoutledare, med demokrati som ledstjärna. Vi är övertygade om att alla Centren och projekten vi stödjer bidrar till att barnen som deltar vågar ställa krav och arbeta för demokrati och jämställdhet när de växer upp.

Du som månadsgivare bidrar också till PGS samarbete med GCMHP, Gaza Community Mental Health Program och möjlig gör stöd till andra organisationer i Palestina och Libanon, bland annat akutstöd. Sedan maj månad är det belägrade Gaza utsatt för kraftiga israeliska våldsattacker med död och umbärande som följd. Som alltid drabbar det barn och unga i stor utsträckning. Genom Palestinainsamlingen har PGS i maj kunnat ge ett bidrag på 200 000 kronor till PMRS, Palestinian Medical  Relief Societys livsviktiga arbete i Gaza.

Trevlig sommar! Margareta Sjöberg, styrelsen och biståndsutskottet Stockholm 2018-06-02

Det gamla insamlingskontot 65 65 74-1 har helt stängts ner och kvarvarande pengar har överförts till 90-kontot. Nu gäller alltså endast 90 11 57-8 för Palestinainsamlingen.

Givarbrev nr 1, 2018

Vaknade upp i morse i ett molnigt men annars fint Jerusalem. Kom till Ben Gurion-flygplatsen i torsdags och var lite nervös för att inte komma in eftersom PGS står på Israels svarta lista. Men det gick bra, inga frågor och vi var inne på fem minuter. Hoppas att det bara är politisk retorik för att skrämma folk från att resa hit.

Jag är här för att göra projektuppföljning, träffa revisorer och diskutera det framtida PCO-programmet där våra partners i Palestina och i Libanon ska samarbeta och arbeta mot samma mål. Men framför allt är jag här för att introducera Louise Thorn som ska efterträda mig när jag går i pension. Från den sista mars kommer jag bara att jobba två dagar i veckan. Det känns konstigt att sluta jobba heltid för PGS efter alla dessa år. Jag kommer framförallt att sakna alla fantastiska människor jag lärt känna genom åren. Människor i Palestina som trots ockupation, fattigdom och andra svårigheter idogt jobbar vidare för att få sin frihet och en bättre framtid för sina barn.

Jag är glad att Louise är den som efterträder mig då hon har erfarenheter av arbete i både Libanon och Palestina och för att hon delar de solidaritetstankar som är Palestinagruppernas grund i arbetet för ett fritt Palestina och självbestämmande för det palestinska folket.

Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på hur allt har förändrats sedan jag var i Palestina första gången 1990, då för att jobba för Diakonia och med de som skadats under den första Intifadan. Fredsförhandlingarna och all glädje och tro om en bättre framtid som följde i och med Osloavtalet 1993. Glädjen som försvann när man förstod att Oslo inte skulle ledan någonstans. Istället påbörjades bygget av muren, permanenta vägspärrar överallt, en snabb utbyggnad av bosättningar, belägring av städerna 2002 och stor förstörelse av flyktinglägret i Jenin. Två krig mot Gaza och den nu mer 10 år långa och förödande belägringen av Gaza. Och nu senast USA:s och Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, helt emot FN:s beslut och sen beskedet om indragna bistånd till UNRWA som påverkar miljontals flyktingar.

 Allt detta har givetvis påverkat PGS samarbetspartners men jag är full av beundran över att de inte ger upp. Utan att de fortsätter sitt arbete för att ge barn och ungdomar rätten till att läsa, ha roligt, spela datorspel, dansa, sjunga och sporta. I ett hårt ansatt område som Palestina utgör våra partnerorganisationer en viktig kontrast i många barn och ungdomars liv. En paus där de får lov att ägna sig åt sina fritidsintressen och glömma ockupationen för en stund.

Jerusalem 2018-03-11
Yvonne Fredriksson

Givarbrev 4, 2017

Ett sort tack till alla er som gett regelbundna bidrag till Palestinainsamlingen under 2017. Utan ert engagemang hade det inte varit möjligt för oss att planera och genomföra de barn- och ungdomsprojekt som vi stödjer och samarbetar med i Palestina och Libanon. Det är också glädjande att så många av lokalgrupperna är ute med bössor och samlar pengar på gator och torg. Tack vare månadsgivare och pengar i bössorna har vi förutom egeninsatser till pågående projekt, kunnat ge bidrag till flera organisationer.

I februari utbröt strider i det palestinska flyktinglägret Ein el Hilweh i Libanon. Det ledde till att 600 familjer flydde från lägret och sökte skydd i skolor och moskéer i Saida. Naba’a, PGS samarbetspartner sedan flera år tillbaka fick ett bidrag på 60 000 kr för att i samarbete med UNRWA stödja de familjer som var i störst behov av stöd. 

Negev Coexistence Forum (NRF) fick i april ett bidrag på 50 000 kr för deras arbete att ge stöd till beduinerna i Negevöknen i södra Israel som hotas av tvångsförflyttning och som fått sina bostäder rivna gång på gång. De beskriver sig själva på hemsidan: ”NCF considers that the State of Israel fails to respect, protect and fulfill its human rights obligations, without discrimination, towards the Arab-Bedouin citizens in the Negev. As a result, the Forum has set out as one of its goals to achieve full civil rights and equality for all those living Negev.”

I april gav vi ett bidrag på 50 000 kronor till Saraya Center for Community Service. De gör ett viktigt arbete med att stödja utsatta barn i gamla Stan i Jerusalem. Bidraget gick till fritidsaktiviteter för barnen där de använder drama, målning, historieberättande, läsning.

I somras gjorde Anna Wester ett reportage om unga skateboardåkare till temaskriften Palestina-Berättelser. Hon åkte till Qalqilya på norra Västbanken och besökte SkateQilya som är ett projekt där man genom Skateboardåkning arbetar för att stärka ungdomar och lära dem om konst, samhällsengagemang och ledarskap. Anna blev väldigt imponerad av verksamheten. De har fått ett bidrag på 25 000 kr från Palestinainsamlingen.
Beduinerna som bor i Jerusalemområdet har under lång tid hotats med fördrivning, vilket nu är än mer aktuellt sedan president Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. I oktober besökte tre representanter för organisationen Jahalin Solidarity Göteborg och Stockholm för en talarturné och de har fått ett bidrag på 25 000 kr från Palestinainsamlingen.

I september tog det treåriga autismprojektet i samarbete med Gaza Community Mental Health Program slut. Nu ska de ansvariga för projektet skriva en rapport om projektet som ska utmynna i en vetenskaplig artikel under våren 2018. I början av december höll de som arbetat med projektet ett seminarium om hur man får till en effektiv behandling av barn med autism i ett område som Gaza. Fler än 50 personer kom och lyssnade och har givit fin feedback; “Vi fick en spännande inblick genom fyra eldsjälar från Uppsala. Ett stort tack till Lena Nilsson, Josefin Mannberg, David Henley och Henrik Pelling. Vi är mycket imponerade av ert fantastiska arbete!”

God Jul – Gott Nytt År önskar vi alla från Palestinagrupperna!

Givarbrev 3, 2017

På Västbanken bor det omkring 7 000 palestinska beduiner i 46 små samhällen i det som efter Osloavtalet kom att kallas Area C och som är under total israelisk kontroll. De flesta är flyktingar som fördrevs från sina hem i Negevöknen i södra Israel 1948. Beduinerna lever främst på boskapsskötsel, men områdena där boskapen kan beta har inskränkts allt mer på grund av israeliska bosättningar. Israeliska myndigheter hotar ständigt att riva beduinernas bostäder, och många hem och skolor har förstörts av israeliska bulldozrar. Särskilt utsatta de senaste åren är beduinerna som bor nära den stora israeliska bosättningen Ma'ale Adumin på kullarna öster om Jerusalem. 

2016 började Palestinagrupperna ett nytt samarbetsprojekt med Abu Dis läsestuga. Projektet innebär ett aktivt arbete med barn och ungdomar som bor i beduinsamhällena på marken runt Abu Dis. En gång i veckan kommer barnen från de två beduinbyarna till läsestugan. Tillsammans med barn och ungdomar från Abu Dis deltar de med liv och lust i aktiviteterna i konstrummet, journalistrummet, biblioteket och datorteket. Återkommande teman i aktiviteterna är mänskliga rättigheter, demokrati och miljöfrågor. 

 Jameela från läsestugan ansvarar för projektet med beduinerna och åker till byarna Abu El Noar och Abu Hindi regelbundet. Samhällena där består av mycket enkla plåtskjul och en bit bort ser man bosättningen Ma'ale Adumin med fina, moderna hus och gator. Vägen till beduinsamhällena är mycket gropig och dålig, till skillnad från den fint asfalterade bosättarvägen där palestinierna på Västbanken inte får åka. Föräldrarna och barnen i beduinsamhällena är mycket måna om att samarbetet med Abu Dis läsestuga ska fortsätta för barnen har så roligt, lär sig mycket och träffar barn och ungdom som bor i Abu Dis. Ledarna för beduinsamhällena poängterar vikten av att projektet är långsiktigt och stabilt då de i har erfarenhet av allt för många projekt som flammar upp och dör ut. 

Abu Dis läsestuga är ett av PGS fem barn- och ungdomsprojekt som får stöd via Forum Syd. Helt avgörande för att det ska kunna fortsätta är att pengar kommer in till Palestinainsamlingen och viktigast där är det kontinuerliga stöd från er som är månadsgivare. Vi behöver dock bli fler, så hjälp oss gärna att värva fler månadsgivare.

Efter flera år av osäkra korttidskontrakt har vi nu hittat en ny lokal på Södermalm i Stockholm Den nya adressen är: Vi Tegelviksslingan 20, 116 45 Stockholm. 

Solidaritetshälsningar

 Anna Danielsson, projektansvarig för Abu Dis läsestuga

Givarbrev nr 2, 2017

I år är det 50 år sedan Israel inledde ockupationen av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. Detta har uppmärksammats över hela världen och PGS har skrivit artiklar som kommit in i rikstäckande och lokal media. Den 11 juni anordnade PGS tillsammans med flera andra organisation en väldigt fin manifestation på Sergels Torg med många bra talare, diktläsning och sång. Talade gjorde bland annat PGS fd ordförande Per Gahrton och nuvarande Anna Wester. Det har också varit flera seminarier med gäster från människorättsorganisationer i Israel och Palestina. De har alla berättat om den svåra situation som råder för människorna som lever under ockupation och förtryck. Inne i Israel ses idag fler och fler av de som arbetar mot ockupationen som landsförrädare av ledande politiker i Knesset.

I år är det 10 år sedan blockaden av Gaza inleddes och situationen blir hela tiden värre. För tillfället har de bara ett par timmars el per dag, vilket drabbar sjukhus och vårdcentraler hårt. På Västbanken försätter byggandet av bosättningar, rivning av hus och arresteringar och fängslande av barn och ungdomar. Jag rekommenderar er att läsa mer på B´Tselem (www.btselem.org) och FN-OCHA hemsidor (www.ochaopt.org/50Stories/)

PGS har under några månader spridit uppropet Stöd palestiniernas frihetskamp – Köp inte ockupationen, både på hemsidan med namnlistor på gator och torg över hela landet. Nu har vi ungefär 2 000 underskrifter som vi kommer att lämna över till utrikesdepartementet, då ett av kraven är att Sverige bör avbryta det militära samarbetet med Israel. Uppropet går fortfarande att skriva under på hemsidan.

Nu har vi skrivit kontrakt på en ny kontorslokal för PGS. Vi blir kvar på Södermalm och vi flyttar i mitten av augusti. Det känns underbart att få ett fast kontrakt då det vi haft under lång tid har varit korttidskontrakt.

I början av juni skickade vi äntligen in programavtalsansökan till Forum Syd. Det nya är att från och med 2018 kommer de fem barn- och ungdomsprojekt i Palestina och Libanon som får stöd via PGS ingå i ett gemensamt program. Den långsiktiga målsättningen är den samma som tidigare.  Att stärka barns och ungdomars självkänsla och ge dem möjlighet till inflytande och lära sig om  FN:s konvention om barns rättigheter.

Våra samarbetspartners i Palestina och Libanon planerar för fullt inför sommarläger och andra aktiviteter som börjar nu när Ramadan snart är slut. PGS kommer också att ordna ett sommarläger i augusti för ungdomar där de flesta har bakgrund eller någon koppling till Palestina. Det ser vi mycket fram emot

Trevlig sommar!
Yvonne Fredriksson  Stockholm 2017-06-16

Givarbrev 1, 2017

Äntligen är våren här och aktiviteterna i PGS är redan i full gång. Vi har precis avslutat en talarturné med två gäster från Hebron. Izzat Karake och Anas Amro från organisationen Youth Against Settlements besökte under februari sju städer i Sverige. PGS lokalgrupper runt om i landet har gjort ett fantastiskt jobb med detta och Izzat och Anas viktiga berättelser om hur det är att leva under ockupation med bosättare som grannar, har nått ut till tusentals människor.

I början på mars fick jag och Yvonne Fredriksson möta våren i Palestina. Vi är i full färd med den programavtalsansökan som ska lämnas in till Forum Syd i juni och syftet med resan var att träffa våra samarbetspartners och stötta dem i processen med att skriva sin del i ansökan. Det blev en väldigt bra resa och jag uppskattade att verkligen ha tid till att diskutera viktiga saker. Mötena blev långa, men väldigt fruktbara. Jag är otroligt imponerad av det viktiga jobb våra samarbetspartners gör under svåra förhållanden.

När vi kom till läsestugan i Abu Dis var det ovanligt lugnt eftersom det var internationella kvinnodagen som är en helgdag i Palestina. Ändå kom barn och knackade på under hela dagen, besvikna när de fick vända om för att återkomma nästa dag. Det pågående projektet där det ingår att integrera barn från beduinsamhället på Abu Dis mark, är väldigt lyckat och utvecklas hela tiden.

Det är tidig morgon när vi på fredagen besökte ungdomsklubben i Abu Dis. En grupp unga fäktare värmde upp i solen på utegården. Tränaren berättade stolt att tre av tjejerna just kommit hem från Jordanien där de tagit en silvermedalj i arabiska mästerskapen. Under mötet sa Yvonne att de behöver skriva ner två, som det heter på rapporteringsspråk, ”success-stories”. De berättade om hur populärt det relativt nystartade flick-fotbollslaget blivit, och hur flera äldre kvinnor i byn inspirerats och börjat spela fotboll och ha kul på gräsplanen en dag i veckan. Vi får höra om unga killar som haft koncentrationssvårigheter men som genom att börja trumma med scouterna, eller spela pingis, eller fotboll fått bättre självförtroende och förbättrat resultaten i skolan. Framgångshistorierna i projektet är många.

En dag tar vi ledigt från möten och beger oss till Hebron för att hälsa på Youth Against Settlements (YAS). Trots att vi har varit där tidigare, har vi först svårt att hitta till deras center. Överallt hänger israeliska flaggor på stulna palestinska hus. Men så ropar Yvonne till: ”Där är det!”. En stor palestinsk flagga vajar högt mitt bland bosättningarna. YAS lokal var tidigare tagen av soldater, men YAS tog tillbaka det och rustade upp huset. Det är bara ett staket mellan dem och bosättarna, soldater promenerar fram och tillbaka några meter från där de sitter och planerar sin verksamhet. YAS jobbar mot ockupationen genom olika ickevåldsaktioner, bl a genom att stötta familjer så att de kan bo kvar i sina hus. Om de flyttar, kommer bosättarna direkt att ta dem. I nyaste numret av Palestina Nu kan ni läsa mer om YAS. Ni kan ocks läsa ett reportage om det lyckade autimsprojekt som PGS är med och driver tillsammans med Gaza Community Mental Health Programme.

Fördrivningen av det palestinska folket har pågått i 70 år, och ockupationen av Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem började för 50 år sedan. Det kommer vi på olika sätt att uppmärksamma under året. Om du inte får vårt digitala nyhetsbrev, skicka din e- postadress till roberto@palestinagrupperna.se och håll utkik på hemsida och facebook för att se vad som är på gång i PGS.

Solidaritetshälsningar Anna Wester, ordförande PGS 2017-03-20

Givarbrev nr 4, 2016

Ett stort tack till alla er som gett regelbundna bidrag till Palestinainsamlingen under 2016. Utan ert engagemang hade det inte varit möjligt för oss att planera och genomföra de barn- och ungdomsprojekt som vi stöder i Palestina och i Libanon.

Under året som gått har vi utöver era regelbundna bidrag fått ett flertal engångsbidrag som gjort att vi kunnat ge stöd till olika organisationer som verkar enligt PGS målsättningar och värderingar. Bland annat har vi haft möjlighet att ge ett bidrag på 100 000 kronor för att stödja de palestinska flyktingarna i Syrien som lever under mycket svåra förhållanden. Pengarna betalades till UNRWA, en av FNs biståndsorganisationer som alltid saknar de resurser de skulle behöva. Stödet gick till deras kampanj Syria ”Remember Us”. Nedan följer ett utdrag från UNRWAs tackbrev.

Dear friends Allow me to thank you for your most generous contribution of 100,000 SEK. This donation will play an important role in enabling us to provide urgent emergency relief and other essential services for Palestine refugees trapped in the on-going war in Syria. Thank you once again for your kind donation towards Palestine refugees in Syria during this difficult situation.
With warmest wishes, Misbah Sheikh

Vi har också gett bidrag till den israeliska människorättsorganisationen B´tselem, ett symboliskt bidrag för att visa vårt moraliska stöd eftersom de blivit hårt åtsatta av den israeliska regeringen på grund av sitt engagemang mot ockupationen. B´tselem dokumenterar bland annat övergrepp som palestinier utsätts för av israeliska myndigheter, soldater och bosättare.

En del av PGS lokalgrupper står regelbundet och samlar pengar på gator och torg och några av dom öronmärker sina bidrag med Gaza. I början av december skickade vi 20 000 kr till GCMHP.
Vi har även fortsatt ge extra utbildningsstöd till våra samarbetspartners på Västbanken. Al Jaleel Center i Balbeck i Libanon som inte får några bidrag via Forum Syd fick under året stöd till sitt projekt ”Let’s live Healthy” där barn och unga fick lära sig vikten av att ät nyttig, billig och näringsriktig mat.

Sidor

Prenumerera på RSS - Givarbrev