Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Yvonne Fredriksson har varit i Palestina för uppföljning av projekt som får stöd via Forum Syd. Denna gång reste hon tillsammans med Kerstin Alksäter och hade fullt program. Här är hennes reserapport.

När vi kom, torsdagen den 14 maj, tog vi in på St George Guest House i Östra Jerusalem där trädgården är som finast nu på våren med blommor i fantastiska färger överallt. Förutom en promenad i Gamla Stan tillbringade vi sedan fredagen i trädgården och läste igenom alla nödvändiga dokument och planerade våra besök.

På lördagen åkte vi till Hebron för att köpa Palestinasjalar som PGS säljer i butiken på hemsidan och vid bokbord runt om i Sverige. Hirbawifabriken i Hebron är den enda Kofiafabriken i Palestina nu och genom att sälja sjalarna stödjer vi deras viktiga verksamhet. Som ägaren Yasser Hirbawi uttryckte det: "We are making the symbol of Palestine. This scarf is the history and the heritage of our country.”

 

Den 17 maj firade Israel minnesdagen för när de fick total kontroll över både västra och östra Jerusalem och framförallt kontrollen över Gamla stan efter kriget 1967 då ockupationen inleddes. Mängder av unga män kom in i östra Jerusalem för att tåga genom Gamla stan. De sjöng och slog på trummor och på de ställen där det finns minnnesmärke från kriget stannade de och fick en israelisk historiebeskrivning om Jerusalems historia.

Det var sorgligt att se och höra dem och se palestinierna som stod vid gatorna och inte kunde säga eller göra något eftersom de som marscherade eskorterades av tungt beväpnade soldater.

Dagarna gick fort och trots att avstånden är korta är det svårt att hinna med allt vi planerat och tänkt göra.
Vi besökte Palestinian Association of Certified Public Accountants (PACPA), en organisation med 350 medlemmar, ett av deras främsta mål är att höja standarden för lokala revisorer. För att accepteras som medlem krävs att du deltar i 30 timmars utbildning varje år, och för att få praktisera krävs att du får ett årligt intyg från PACPA. De flesta internationella organisationer på plats i Palestina väljer att arbeta med någon av de stora internationella revisionsbyråerna som Price Waterhouse eller Deloitte, men PGS har valt att arbeta med lokala revisorer som ett stöd till utvecklingen av det palestinska samhället, man kan också se det som ett stöd till stadsbyggandet. Dessutom är budgeten för de projekt PGS stödjer via Forum Syd relativt liten och de lokala revisorerna är mycket billigare. För oss var det ett mycket intressant och givande möte och vi lärde oss mycket.

Vi har också haft möte med två konsulter som är intresserade av att göra den utvärdering PGS ska genomföra under sommaren/hösten för Abu Dis Youth Club och Askar Camp.

En kväll var vi hembjudna till Tahas dotter Isra på middag och fick träffa hennes nyfödda dotter, Talija. Taha är vår fantastiska taxichaufför som vi känt och åkt med under mer än 20 år.

Abu Dis Youth Club besökte vi flera gånger under resan för att gå igenom deras årsrapport för 2014 och också prata om arbetet för 2015 och om utvärderingen som är på gång. Det är alltid roligt att träffa folk på klubben och se lite av verksamheten. De är väldigt glada för den fotbollsplan med konstgräs de nu fått i byn genom stöd från FIFA.

 

Sista fredagen tog vi ledigt och reste till Jeriko och besökte Jordanfloden där Jesus döptes av Johannes döparen. Har aldrig varit där tidigare och det var en märklig upplevelse att se alla människor klädda i vitt som döptes, att se hur smal floden är och hur nära vi var Jordanien. Flera fina kyrkor syntes på Jordaniensidan och de som finns på den palestinska sidan är inte i användbart skick och ligger dessutom i minerat område. Efter det gick turen till Döda Havet där vi njöt av solskenet och guppade runt lite i det salta vattnet.

Vi hann också med ett besök på svenska generalkonsulatet och träffade Sidas chef för att berätta om Palestinagruppernas arbete både i Palestina/Libanon och i Sverige. Det var roligt att träffa och dricka kaffe med lokalanställda och svenskar som jag känner sedan tidigare.

 Sista dagen var vi i flyktinglägret Askar Camp och på söndagen var det dags att åka hem efter en hektisk men givande tid i Palestina.

Apparel