D:et i BDS står för desinvestering och innebär att företag, banker och institutioner väljer att inte investera i eller på andra sätt gynna den israeliska ockupationen genom samarbete med israeliska företag eller etablering på den israeliska marknaden. Som det ser ut i dag bör inget företag som påstår sig ta ställning för internationell rätt och mänskliga rättigheter etablera sig i Israel.
Desinvestering är ett verkyg som ligger i företagens händer, och som du i de flesta fall endast kan påverka utifrån. Vad man direkt kan göra är dock att se över de egna besparingarna. Bland annat har de svenska AP-fonderna innehav i företag som är involverade i israeliska folkrättsbrott. Prata därför med din bankman. Sälj alla fondandelar, aktier och andra finansiella instrument som direkt eller indirekt stödjer Israels ockupation och folkrättsbrott! Det har fungerat tidigare. AP-fonderna sålde nyligen ut sitt innehav i ett av de värsta bolagen som de tidigare valt att investera i.
Exempel på desinvesteringskampanjer
Veolia (Connex) avslöjades vara djupt involverade i bygget av den spårväg som kommer att förbinda illegala bosättningar på Västbanken med ockuperade Östra Jerusalem. Trots att spårvägen ska dras genom mark som enligt folkrätten tillhör det palestinska folket är den helt och hållet avsedd för israeliska medborgare. Connex förlorade efter påtryckningar upphandlingen för fortsatt drift av Stockholm kollektivtrafik, ett kontrakt värt 30 miljarder kronor. Företaget har förlorat flera andra upphandlingar runtom i Europa. Veolia har nu meddelat att de drar sig ur spårvägsprojektet men det återstår att se om det blir verklighet.
Assa Abloy avslöjades ha en fabrik i en illegal israelisk bosättning på ockuperat palestinskt område, vilket slogs upp stort i svensk media. Samma dag som avslöjandet gjordes meddelade Assa Abloys ledning att man skulle dra sig tillbaka från området.
H&M etablerade sig 2010 i Israel och öppnade en rad butiker, bland annat i ett köpcentrum som befinner sig på ruinerna av en utrotad palestinsk by. Trots påtryckningar stoppades inte butikerna men man kan räkna med att andra företag som överväger att etablera sig i Israel följde debatten nära. Kampanjen fortsätter då H&M avser att öppna ännu fler butiker.
IKEA i Israel erbjuder hemleveranser till illegala bosättningar på palestinskt ockuperat område. Till palestinska orter i samma område levererar IKEA inte. Genom sina leveranser bidrar IKEA till Israels apartheidpolitik och till att legitimera bosättningarna, som enligt en enig internationell uppfattning utgör ett av de svåraste hindren för en fredlig lösning av konflikten.