Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Öppet brev till Body Shop Sverige

”Vårt åtagande är att berika utan att exploatera - I allt vi gör.” Det skriver Body Shop Sverige till medlemmar och kunder.

Samtidigt lanseras nu Dead Sea Salt Scrub, där dödahavssaltet är köpt från Israel. Body Shop har en tydlig etisk profil, där engagemanget för mänskliga rättigheter och hänsyn till miljön sägs ha format hur handel bedrivs med andra länder. Detta framstår nu som tomma ord, när företaget valt att köpa in råvaror från ett land som ockuperar, exploaterar och förtrycker ett annat folk.

Medan israeliska företag tjänar pengar på saltkristallerna från Döda havet, lever palestinier bakom murar och taggtråd nekade att ens se havet trots att det ligger på deras egen mark.

Det är väldokumenterat att Israel ständigt begår grova och omfattande brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt genom att stjäla mark, bygga murar och bosättningar och inskränka palestiniernas rörelsefrihet. De senaste månaderna har vi sett en våg av massarresteringar av unga palestinier, många av dem barn. I Gaza lever människor under blockad och i ruiner efter Israels senaste anfallskrig mot den instängda befolkningen.

Efter ett upprop från det palestinska civilsamhället 2005 växer den internationella solidaritetsrörelsen som uppmanar till bojkott, desinvesteringar och sanktioner, kallat BDS, mot Israel så länge ockupation och apartheid pågår.Genom att skönmåla ockupationsmakten solkar Bodyshop sitt eget varumärke. Det finns inga skönhetsprodukter i världen som kan skyla Israels övergrepp.

Att handla med Israel så länge de ockuperar och förtrycker palestinierna, är att indirekt medverka till folkrättsbrott. Hur går detta ihop med Body Shops etiska profil?

Många av våra medlemmar har reagerat starkt och upplever det som ett svek att Body Shop nu säljer den israeliska skrubben. Vi vill ha en förklaring till hur handel med Israel går ihop med pratet om mänskliga rättigheter, samt kräver att Body Shop Sverige omedelbart drar in produkten Dead Sea Salt Scrub.

Hälsningar
Palestinagrupperna i Sverige

Body Shop Sverige har svarat på vårt öppna brev. Vi uppskattar svaret och ser fram emot en fortsatt dialog, om BDS-uppropet som kommer från det palestinska civilsamhället med uppmaningen att bojkotta israeliska produkter så länge ockupationen pågår. Se svaret här

Därför behövs BDS!

I år är det tio år sedan BDS-uppropet kom, BDS som står för bojkott, desinvestering och sanktioner. Det kom som en vädjan från flertalet palestinska organisationer från det civila samhället till omvärlden för att nå ett slut på den israeliska ockupationen.

BDS-uppropet är en protest mot tidigare misslyckade fredsinitiativ och nu senast Osloavtalet som har fragmenterat det palestinska folket. Flertalet FN-resolutioner och dokument har inte lyckats förändra eller uppnå en rättvis fred i regionen.

BDS är att genom ickevåldsliga medel få ett slut på Israels ockupation av Palestina.

Aldrig har frågan om BDS varit så aktuell i media, ja överhuvudtaget, som just nu. Medlemmar av Knesset inklusive premiärminister Netanyahu har uttalat sig och sagt att BDS - rörelsen är "ett strategiskt hot", ord som vanligtvis är reserverat för Irans kärnvapenprogram i israelisk media. Detta måste innebära att BDS verkligen gör skillnad.

Coop Varberg slutar sälja israeliska varor

På Coop Varbergs föreningsstämma den 23 mars antogs en motion om att sluta sälja israeliska varor. 

Motionären skriver att situationen i Palestina med all rätt jämförs med apartheidsystemet i Sydafrika, som då blev föremål för ekonomiska sanktioner och bojkott. Nu efterlyser palestinier genom fackföreningar och politiska organisationer omvärldens stöd via bojkott gentemot Israel. 

Med anledning av detta yrkades att: "Föreningsstämman beslutar att inte sälja israeliska varor och att en sådan försäljning inte återupptas förrän ockupationen är hävd, Israel följer internationell rätt samt erkänner palestiniernas rätt till självbestämmande. Samt att Varbergs konsumentförening verkar för att KF ansluter sig till ett försälningsstopp". 

Detta blev möjligt efter många års lokalt arbete från Palestinaaktivister.

Grattis och bra jobbat i Varberg!

Ny våg av kritik mot SodaStream

Företaget SodaStream marknadsför sig som miljövänliga och etiskt ansvarsfulla, men detta döljer en ful sanning: företaget har sin huvudsakliga produktionsanläggning i bosättningen Ma’ale Adumim på ockuperad palestinsk mark. Bosättningar är olagliga enligt internationell rätt och utgör ett krigsbrott.

Det faktum att SodaStreams kolsyreapparater fortsätter att tillverkas i den israeliska bosättningen har uppmärksammats i såväl utländsk som svensk media om och om igen. SodaStream har vid olika tillfällen lovat svenska återförsäljare att flytta produktionen men internationellt har företaget inte gjort någon hemlighet av att produktionen fortsätter: tvärtom marknadsför de sin fabrik i Ma’ale Adumim som ett flaggskepp för företaget. VD:n David Birnbaum målar gärna upp SodaStreams fabrik som ett idylliskt samexistensprojekt där palestinier och israeler arbetar sida vid sida. Verkligheten ser dock mycket annorlunda ut. Palestinska arbetare vid fabriken vittnar om att de utsätts för en systematisk diskriminering och ”behandlas som slavar".

Den verkliga anledningen till att SodaStreams fabrik ligger i Ma’ale Adumim är att företaget därmed får ta del av fördelaktiga subventioner och skattelättnader som den israeliska staten använder för att uppmuntra företag att verka i de israeliska bosättningarna.

Marken som Sodastream fabrik ligger på har tagits med våld från palestinier. Enligt organisationen Oxfam förvisade den israeliska armén 200 palestinska familjer från sina hem för att ge plats åt Ma’ale Adumim i början av 1990.

På grund av de restriktioner som den israeliska ockupationen medför, har många palestinier inget annat val än att ta arbete i industriområden som ligger i illegala bosättningar på stulen palestinsk mark, och som uteslutande tjänar den israeliska industrin. Även om SodaStream skryter med att dess fabrik ger palestinier anställning, är företagets existens i den israeliska bosättningen det som hindrar palestinsk självförsörjning och ekonomisk utveckling – själva grunden för en livskraftig palestinsk framtid.

Ny rapport från PGS: EU:s associeringsavtal med Israel ur ett människorättsperspektiv.

PGS har gjort en rapport som skall vara till hjälp för alla som arbetar med Palestina/Israel-konflikten att få grepp om vad associeringsavtalet mellan EU och Israel innebär i form av fördelar och skyldigheter.

Rapporten är ett försök att klarlägga denna snårskog och belysa samarbetet mellan EU och Israel, samt de förpliktelser som samarbetet innebär för båda parter, på ett mer lättillgängligt sätt med särskilt fokus på internationell rätt och mänskliga rättigheter.

I rapporten presenterar vi också vilka krav och sanktionsmöjligheter som finns tillgängliga för att söka säkerställa att både Israel och EU i framtiden lever upp till de skyldigheter de har åtagit sig i relation till internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Ny rapport! PGS uppmanar Coop att sluta stödja ockupationen

Många har under de senaste åren arbetat aktivt för att förmå Coop och andra butiker att sluta samarbeta med israeliska företag som bedriver folkrättsbrott och tjänar på ockupationen.

PGS presenterar nu en rapport med Coopledningens argument liksom de motargument som både medlemmar och andra har presenterat på föreningsstämmor och/eller i andra sammanhang. Rapporten granskar i detalj verksamheten hos vissa av de israeliska företag som Coop handlar med, samt det folkrättsliga läget i frågan. Både internationella folkrättsexperter och det palestinska civilasamhället kommer till tals.

Mot bakgrund av det som framgår av rapporten, rekommenderar vi att Coop slutar samarbeta och handla med israeliska företag som begår folkrättsbrott, exempelvis SodaStream International och Carmel-Agrexco.

Nu börjar säsongen - israeliska frukter och grönsaker i butiken

Frukt- och grönsaksdiskarna i våra matbutiker börjar fyllas med allt fler produkter från Israel. För oss konsumenter är detta ett viktigt tillfälle att agera. Vi kan informera butiksägare och personal, skicka brev till ledningsgrupper och inköpare, informera våra medkonsumenter och mycket mera.

På kampanjsidan har vi sammanställt en lista på argument, frågor och svar, och förslag på ett brev riktat till din butik. Läs mer här!

IKEA måste omedelbart upphöra med leveranser till israeliska bosättningar på palestinskt område


[i]När Ikea skall förklara Ikea Israels policy talar de om "leveransproblem" till de palestinska områdena och har uppenbarligen inte förstått att kritiken i första hand handlar om att de levererar varor till illegala israeliska bosättningar på Västbanken som inte får räknas till staten Israel.[/i]

Öppet brev till IKEA

Sveriges Radio har avslöjat att IKEA levererar varor till illegala israeliska bosättningar på palestinskt ockuperat område. Till palestinska orter i samma område levererar IKEA inte.

IKEA hänvisar till att man följer gällande lagar och regler i landet där verksamheten bedrivs och säger att Israels armé förbjuder företaget att åka in i palestinska områden. Men IKEA levererar till israeliska bosättningar på palestinskt ockuperat område, trots att dessa bosättningar är illegala enligt internationell rätt. IKEA har alltså inga problem med att leverera möbler till området, så länge de går till illegala bosättare.

Sidor

Prenumerera på RSS - Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner (BDS)