Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

I år är det tio år sedan BDS-uppropet kom, BDS som står för bojkott, desinvestering och sanktioner. Det kom som en vädjan från flertalet palestinska organisationer från det civila samhället till omvärlden för att nå ett slut på den israeliska ockupationen.

BDS-uppropet är en protest mot tidigare misslyckade fredsinitiativ och nu senast Osloavtalet som har fragmenterat det palestinska folket. Flertalet FN-resolutioner och dokument har inte lyckats förändra eller uppnå en rättvis fred i regionen.

BDS är att genom ickevåldsliga medel få ett slut på Israels ockupation av Palestina.

Aldrig har frågan om BDS varit så aktuell i media, ja överhuvudtaget, som just nu. Medlemmar av Knesset inklusive premiärminister Netanyahu har uttalat sig och sagt att BDS - rörelsen är "ett strategiskt hot", ord som vanligtvis är reserverat för Irans kärnvapenprogram i israelisk media. Detta måste innebära att BDS verkligen gör skillnad.

BDS-kampanjer har stor effekt. En internationell kampanj mot säkerhetsföretaget G4S har pågått sedan 2012. I juni förra året desinvesterade the Gates Foundation från företaget vilket ledde till en förlust av andelar värda 170 miljoner dollar. Universitet i Bergen och Oslo vägrar att teckna avtal med G4S. Nu har företaget gått ut och sagt att de inte kommer förnya sitt kontrakt med Israel, vilket löper ut 2017. En vinst tack vare stora internationella påtryckningar.

Nakba, fördrivningen 1948, är en process som pågår än idag. Just nu, i bland annat Negevöknen och Jordandalen, pågår tvångsförflyttningen av palestinier och annekteringen av mer palestinsk mark. Eller som det lilla samhället Susiya i South Hebron Hills i södra Västbanken, som under många år har levt under ständigt hot om demolering av hela byn. Se #SaveSusiya. Detta sker idag.

Den 7 juli är det ett år sedan kriget mot Gaza bröt ut, ett år sedan så många människor brutalt miste livet, ett år sedan tusentals blev hemlösa och hela kvarter totalförstördes. Idag ligger stora delar av Gaza i ruiner. Arbetet med BDS har pågått i tio år och till dess att Israel ställs till svars för de brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som staten begått och begår måste kampen för ett fritt Palestina fortsätta genom BDS.

7 juli minns vi det som skedde i Gaza för ett år sedan och 9 juli uppmärksammar vi BDS - dagen, för 10 år sedan den 9 juli kom uppropet. Vi uppmanar till bojkott av Israel till dess att staten upphör med ockupationen och kolonisationen av Palestina!!

PGS styrelse genom
Mina Olsson, vice ordförande

 

Air Jordan XXX 30 Shoes