Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Jar precis kommit hem från en veckas besök på Västbanken där jag deltog på Palestinian Medical Relief Society’s (PMRS) årsmöte för 2011 tillsammans med andra givare som ger ett övergripande stöd till organisationen.

En dag gjorde vi fältbesök till de beduinsamhällen i områdena runt Jerusalem och Hebron som ligger i area C och helt kontrolleras av Israel och dit den palestinska myndigheten inte har tillträde. Beduinerna är hårt drabbade av den israeliska politiken och blir allt mer trängda av muren, bosättningar som breder ut sig och bosättarnas attacker mot dem. Deras djur har vid ett flertal tillfällen dödats, deras hem rivs och de hotas av tvångsförflyttning.

För att ge beduinerna både medicinskt och moraliskt/politiskt stöd driver PMRS ett antal mobila kliniker som besöker de olika små samhällena två gånger i veckan. För att visa på byns eget engagemang och bidra med vad de kan har familjerna ställt i ordning läkarmottagning i ett av sina tält. PMRS mobilklinik kommer en dag med en allmänläkare, laboratorieassistent och en sköterska och en gång i veckan kommer en kvinnoläkare. Vid behov remitteras de till någon av PMRS fasta kliniker eller till något sjukhus i Hebron eller Ramallah. Det är alltid roligt att göra dessa besök på fältet då man verkligen får se att PMRS använder stödet från Sverige för att ge stöd till de mest utsatta i samhället, de fattiga och marginaliserade. För PMRS är rätten till god hälsovård en mänsklig rättighet och de lever verkligen upp till det.

Jag hann också med ett besök till Nablus för att träffa representanter för Askar Camp. Vi diskuterade deras halvårsrapport och deras fortsatta planer för resten av året.

PGS biståndsutskott hade möte söndagen den 23 september och beslutade då att ge ett bidrag från Palestinainsamlingen till barn och ungdomsorganisationen Al Jaleel i Wavel flyktingläger i Beckadalen i Libanon. De får ett bidrag för att ge kurser till barn och ungdomar om säkerhet och integretet på Internet. De kommer även att ge viss utbildning till ungdomarnas föräldrar.

Många palestinier är nu åter igen på flykt, denna gång från Syrien. De har tagit sig över gränsen till Libanon och bor hos släktingar som tar emot dem i sina redan trånga hem i de hårt nedgångna lägrena i Libanon. PGS planerar nu för en konsert i Stockholm den 29 november (FNs dag för solidaritet med det palestinska folket) för att samla in pengar till gagn för de nyanlända flyktingarna. Palestinierna ansöker om medlemskap i FN och PGS driver en kampanj för att Sverige ska rösta ja.

Gå gärna in på PGS hemsida och skriv på uppropet som kommer att överlämnas till UD den 29 november. www.palestinagrupperna.se/fnupprop

Yvonne Fredriksson

New Air Max 2017 Mens Sneakers Sale,Official New Air Max 2017 Womens Online

Område: 
d6_nid: 
2 494