Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).


Mahasen Rabus, Hanan Abu Naser och Ahd Bader i Sjövik

PGS hade kongress i maj i Stockholm. En ny strategisk plan antogs och ny styrelse valdes.  Efter åtta år avgick Per Gahrton som ordförande och Anna Wester valdes till ny. Biståndsutskottet som utses av förbundsstyrelsen består av samma personer som under förra perioden.

Under helgen den 15-17 juni gick det tionde Sjöviksseminariet av stapeln med inbjudna gäster från Gaza, Västbanken och Israel.  PGS stod för inbjudan av en ung juridikstuderande tjej från Abu Dis, engagerad som volontär i läsestugan som PGS samarbetar med. Ahd berättade personliga upplevelser om hur det är att leva under israelisk ockupation och instängd av muren som tagit stora delar av byns marker. Hon fick också möjligheten att vara turist i Stockholm under några dagar och deltog även vid möten i riksdagen. När hon kommer hem igen kommer hon att berätta om sina upplevelser här i Sverige och hon kommer att ta extra kurser i engelska för att bli ännu bättre på att kommunicera med personer hon kommer att möta framöver.


PGS har under våren gett extra bidrag till Al Jaleel barn- och ungdomscenter i Libanon och också till Physicians for Human Rights/Israel för deras arbete och juridiska stöd till de hungersstrejkande palestinska fångarna i israeliska fängelser.  Ett bidrag har även  betalats ut till Proletären FF i Göteborg som bjudit in det palestinska ungdomsfotbollslaget Al Quds för att delta i Gothia cup. De kommer att starta sin resa i Paris och åka buss genom Europa som del av en kampanj för stöd till den palestinska idrottsrörelsen. I år genomför Ship to Gaza ett tredje försök att bryta blockaden av Gaza. Till skillnad från tidigare år utgår resan inte från Grekland, utan från Sverige med Umeå som första ort. Med det nittioåriga segelfartyget, döpt till Estelle planerar Ship to Gaza att segla från hamn till hamn i Sverige och Europa för att upplysa om situationen i Gaza, blockaden och försöket att bryta den. Palestinagrupperna stöder naturligtvis Ship to Gaza och har varit en del av den sedan bildandet och välkomnar detta tredje försök genom att vi gett ett bidrag på 5 000 kronor för att föra Estelle några sjömil närmare målet.



I juni har blockaden mot Gaza pågått i fem år. Med anledning av det publicerade ett 50 tal internationella bistånds- och solidaritetsorganisationer, däribland Palestinagrupperna i Sverige, ett upprop som kräver ett omedelbart slut på blockaden. Ett flertal FN organisationer såsom OHCHR, UNICEF, UNESCO, UNRWA och WHO skrev också under uppropet.

Vi kommer under sommaren att lämna in slutredovisningar till Forum Syd för flera projekt som avslutades 2011 och vi har lämnat in nya ansökningar om fortsatt stöd till Al Nahda Charitable Society i Abu Dis samt till Naba’a, en barn- och ungdomsorganisation i Libanon som fått bidrag av PGS via Palestinainsamlingen vid ett flertal tillfällen.

I förra fadderutskicket skrev vi att PGS kommer att ansöka om programavtalsstöd från Forum Syd. Detta är tyvärr inte aktuellt längre på grund av att deras regler för möjligheten att ansöka har förändrats. Vi kommer dock att ha ett möte med ansvariga på Forum Syd tidigt i höst för att se hur PGS biståndsprojekt med stöd från Forum Syd kan utökas och förändras framöver.

Vi önskar er alla en bra sommar med mycket sol och värme.
Yvonne Fredriksson, Stockholm 2012-06-20  

Nike Air Jordan 1 Mens

Område: 
d6_nid: 
2 464