Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Nu är det snart fem månader sedan jag lämnade Jerusalem och det känns bra att vara tillbaka på kontoret i Stockholm. Jag har dock hunnit med ett besök till Västbanken i februari då Margareta Sjöberg och jag gjorde en resa för att följa upp de barn- och ungdomsprojekt som får stöd av PGS via Forum Syd. Vi hade möten och gick igenom årsrapporterna samt de ekonomiska rapporterna för 2011. Vi diskuterade även en ny ansökan för läsestugan i Abu Dis och skrev ett tvåårs avtal med ungdomsklubben och Askar camp.

GCMHP startade med stöd av PGS ett nytt program under 2010; COPE vilket är en metod för föräldrautbildning. COPE- tekniken vänder sig till föräldragrupper med barn som har psykologiska och beteendemässiga problem och syftar till att stärka kapaciteten hos föräldrar om hur de ska stödja, behandla och hjälpa barn att lösa olika problem. I februari besökte David Henley och Henrik Pelling tillsammans med en expert från Sverige GCMHP för fortsatt träning av deras personal och strategiska partners. Utbildningen var väldigt uppskattad och vi hoppas på en fortsättning under 2012-2013.

Något som uppmärksammas allt mer i det palestinska samhället är neuropsykiatriska problem och PGS ska framöver ansvara för en del av utbildningen gällande detta. Vi håller också på att söka bidrag från olika håll för att översätta hemsidan www.sjalvhjalppavagen.se till arabiska. Om vi får bidrag till det, kommer det att vara en otrolig hjälp för alla som arbetar med mentalhälsovård och för de som har neuropsykiatriska problem samt deras föräldrar, lärare mfl. Det kommer då att bli den första hemsidan i Mellanöstern som tar upp problematiken kring neuropsykiatriska problem.

I fjol startade ett forskningsprojekt kring diabetes i ett samarbete mellan PMRS, Bir Zeit universitetet och PGS. Lars Jerdén deltog i mars på en konferens i Beirut kring detta och passade då på att träffa den som ansvarar för Bir Zeits diabetesprojekt för att gå igenom de resultats som uppnåtts under 2011. De diskuterade också hur Bir Zeit och PMRS arbetar med uppföljningen av det anemiprojekt som avslutade 2010 och PGS kommer att få skriftliga rapporter i början av sommaren.

Sedan 2006 har PGS samarbetat med och gett stöd till rehabiliteringskliniken på Palestinska Röda Halvmånens sjukhus (PRCS) i Beddawi i norra Libanon. Målet med stödet har varit att öka integreringen av personer med funktionshinder i de palestinska och libanesiska samhällena och att förbättra deras livskvalitet. 2011 var sista året för PGS samarbete med PRCS och Charlotte Axelsson besökte Libanon i februari för att avsluta vårt mer än 30 åriga samarbete. PGS kommer framöver att fortsätta ge stöd till palestinska organisationer i Libanon direkt via Palestinainsamlingen och under 2012 kommer vi att ansöka om programstöd från Forum Syd vilket kommer att inbegripa stöd till barn- och ungdomsprojekt i Palestina och Libanon.

Läs mer om våra projekt i Palestina NU och på hemsidan www.palestinagrupperna.se

Yvonne Fredriksson

Nike Hypervenom Phantom II FG Low

Område: 
d6_nid: 
2 413