Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Israels rese- och rörelserestriktioner på ockuperat palestinskt territorium för humanitära insatser och biståndsarbete kostar givare och skattebetalare åtminstone 4,5 miljoner USD varje år (drygt 28,5 miljoner kronor), visar en ny rapport som presenteras i dag av Association of International Development Agencies (AIDA), en koalition av fler än 80 internationella biståndsorganisationer verksamma på det ockuperade palestinska territoriet. I rapporten ”Restricting Aid – The Cost of Delivering Assistance in the OPT” vädjar organisationerna om att det internationella samfundet ska uppmana Israel att ta bort hindren som försvårar för biståndsarbetare och det material de har med sig att röra sig fritt mellan de palestinska samhällen man arbetar i.

En av fyra palestinier lever under fattigdomsgränsen och restriktionerna isolerar samhällen som är i desperat behov av bistånd. De som tvingas betala det högsta priset är de mest sårbara, konstaterar biståndsorganisationerna.

- Restriktionerna  fråntar befolkningen i Gaza  möjligheten till återuppbyggnad. Nästan 80 procent av befolkningen i Gaza är beroende av humanitär hjälp och vi förlorar både tid och pengar eftersom vi inte kan få nödvändig personal och material in och ut ur Gaza på ett effektivt sätt, säger Kathy Joubeh, programchef på Medical Aid for Palestinians, MAP.

Samtidigt som rese- och rörelserestriktionerna i Gaza är väl kända, så påverkar samma restriktioner viktiga biståndsprogram i delar av Västbanken. Biståndsorganisationerna konstaterar att svårigheterna att nå människor som lever i den stängda militärzonen mellan Gröna linjen och separationsmuren, liksom beduiner och boskapsskötande palestinier i Jordandalen, innebär att de är lika sårbara som befolkningen i Gaza. 79 procent av beduinerna och de boskapsskötande palestinierna i Jordandalen uppger att de inte har tillräckligt med mat.

- Just nu ställs vi inför stora problem när vi ska vidta enkla åtgärder som kan förbättra livet för barn och deras familjer. Det gäller områden som blivit avskurna från hälso- och sjukvård, skolor och den jordbruksmark som är nödvändig för att människor ska kunna överleva. Att vi ska förmedla bistånd till dem enbart vid de tillfällen vi tillåts tillträde är helt enkelt inte acceptabelt, säger Salam Kanaan, landchef för Rädda Barnen.

I till exempel byn Barta där 5 400 människor omgärdas av ett elektriskt staket som är en del av separationsmuren, fick inte ens biståndsorganisationerna tillstånd att göra ett två timmarsbesök för att undersöka vilka behov som befolkningen hade.

- Barta är inget undantagsfall. Det finns många exempel där människor inte haft möjlighet att nå den samhällsservice de behöver, och biståndsorganisationerna har ingen makt att bistå dem på grund av de rörelserestriktioner man belagt oss med, säger Pauline Nunu, landkoordinator för det Ekumeniska följeslagarprogrammet Eappi.

Byråkratiska registreringskrav från både den palestinska myndigheten och Hamas som i allt högre grad tar biståndsorganisationerna arbetstid i anspråk pekas också ut som hinder för biståndsorganisationernas möjligheter att leverera ett effektivt bistånd.

För att ladda ner rapporten ”Restricting Aid - The Costs of Delivering Assistance in the OPT” gå till: http://www.aidajerusalem.org/einside.php?id=31

I AIDA ingår bland andra: Diakonia, Individuell Människohjälp, Kvinna till Kvinna, Palestinagrupperna i Sverige och Rädda Barnen.

Mens Footwear Online

d6_nid: 
2 183