Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Palestinagruppen i Varberg och Coop Varberg är nu utsatta för en störtflod av kritik och påhopp efter Coopstämmans beslut i vår att upphöra med försäljning av israeliska produkter så länge ockupation och andra brott mot internationell rätt pågår. Samfundet Sverige-Israel kräver till och med att högsta Coop-ledningen ska riva upp beslutet som medlemmarna i Varberg fattat. Israels ambassad skriver om en bojkott från "politiska särintressen" och "politiska aktivister". De verkar inte känna till att Coop är medlemsägt och att ett majoritetsbeslut på en stämma är ett demokratiskt fattat beslut, som gäller åtminstone till nästa årsstämma. Detta bör Israelvänner kunna inse och respektera. Det är demokrati.

Ingen butiksägare ska känna sig tvungen att handla av alla länder som har varor att erbjuda, inte heller av Israel, vars ambassad i Sverige lovordar frihandel som bästa sättet att lösa konflikter. I dagarna har Israels ockupation av Palestina pågått i 48 år. En ockupation får enligt folkrätten endast vara kortvarig. Frihandel har inte lyckats lösa konflikten och häva ockupationen på 48 år.

2005 gick 170 olika palestinska organisationer från civilsamhället samman och formulerade en vädjan till omvärlden att införa breda bojkottaktioner mot Israel, det så kallade BDS uppropet. I dag står PGS tillsammans med många organisationer, föreningar och politiska partier världen över bakom upproret. BDS-röreslen är stark och växer stadigt. 

Det upphetsade tonläge som råder tyder på rädsla för BDS-rörelsens framgångar i länder runtom i världen och nu även i Varberg, Sverige.

Men bojkott är en fredlig metod - inga skott, inga bomber, inga människoliv som spills. Den leverantör som har rent mjöl i påsen behöver inte känna rädsla.

Och lösningen är enkel: Följ internationell rätt. Häv ockupationen och följ de FN-konventioner och resolutioner som gäler. Då kan bojkotten hävas. 

Vi står helhjärtat bakom motionen och stödjer till fullo Coop Varbergs stämmobeslut i bojkottfrågan 2015.

PGS styrelse

Nike Air Max 270