Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /storage/content/80/132080/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Vi drygt 100 personer, församlade till seminarium på Sjöviks folkhögskola 14-16 juni 2013 om Palestinakonflikten, är förvånade och bestörta över biståndsminister Gunilla Carlssons förslag att Sverige bör dra ner biståndet till Palestina - eftersom biståndet enligt Carlsson inte visar önskvärda resultat.

Bristen på resultat består här i att den israeliska ockupationsmakten helt sonika gång efter annan angripit och omintetgjort de svenska biståndsinsatserna – insatser tillkomna för att möjliggöra uppbyggnaden av det palestinska samhället inför upprättandet av den av FN beslutade palestinska staten vid sidan om Israel.

Att på detta sätt indirekt skuldbelägga och straffa palestinierna för de icke uppnådda biståndsmålen är ett helt bakvänt resonemang, och innebär en oacceptabel undfallenhet inför ockupationsmaktens försök att förhala en rättvis och fredlig lösning av konflikten i Palestina.

I stället bör Sveriges regering sätta ökad press på Israel att ersätta de skador man orsakat de svenska biståndsprojekten, kräva att angreppen upphör och genom EU verka för att det förmånliga samarbetsavtal Israel har med EU suspenderas till dess att ockupationen upphört.

Sverige bör också följa över 100 andra länders, bland andra Islands, exempel och utan dröjsmål erkänna staten Palestina inom de av FN erkända gränserna.

Arrangörer av Sjöviksseminariet, som genomförts för elfte året i följd, är Sjöviks folkhögskola, Palestinagrupperna i Sverige, Kristna Fredsrörelsen, Judar för Israelisk Palestinsk Fred, Palestinska föreningen Stockholm, Studieförbundet Bilda, Södra Dalarnas FN-förening, Svenska Palestinakommittén och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. För uttalandet svarar dock inte arrangörerna utan deltagarna som enskilda individer.

Air Jordan XX9 High