Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Nyskrivna musiknummer och läsning ur dagböcker. Det var några av inslagen i den ovanliga konsert som sundsvallsborna bjöds på torsdagskvällen den 28 maj. 

Konserten var resultatet av ett närmare årslångt samarbete mellan elever på Sundsvalls gymnasium och skolungdomar i Gaza. Samarbetet inleddes med att eleverna på samhällsprogrammet och ungdomarna i Gaza började brevväxla med varandra. Deras brev har sedan legat till grund för nya låttexter som arbetats fram och tonsatts av eleverna i årskurs 2 på det estetiska programmet. 

Uppspelning av scener ur dagböcker som skrivits av ungdomarna i Gaza, var inslag som uppskattades av publiken. En frukostscen skildrade hur ungdomar i Palestina och Sverige ser på betydelsen av skolan. I Palestina var ungdomarna villiga att riskera sina liv för rätten att gå i skolan. I Sverige sökte ungdomarna ursäkter för att få slippa att gå dit. 

Konserten innefattade även två kortvideos. En som både förklarade upprinnelsen till konflikten mellan Palestina och Israel. En som handlade om Gazaungdomarnas drömmar. Yngve Hansson informerade om den aktuella situationen för palestinier i Palestina och Israel. 

Initiativtagaren till detta unika projekt, läraren Charlotte Lindgren vid Hedbergska skolan, var mycket nöjd efter konserten som framfördes i Hedbergska skolans nyrenoverade aula. 

I pausen kunde åhörarna besöka vårt informationsbord, titta på vår utställning från en resa på Västbanken och Östra Jerusalem samt dricka te/kaffe och äta egenproducerad Mamoul, den mest kända kakan från Palestina. 

Överskottet från konserten går till två projekt i Gaza som PGS stödjer, Palestinian Medical Relief Society (PMRS)  som arbetar med mobila enheter och söker upp de mest sårbara i samhället såsom kvinnor, barn, funktionshindrade och fattiga. Den andra organisationen är Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) som arbetar med att förbättra barns mentala hälsa genom att utbilda lärare, föräldrar och andra nyckelpersoner i samhället som arbetar med och möter barnen i deras vardag. GCMHPs vision är ett samhälle med respekt för mänskliga rättigheter där människor lever ett värdigt liv fritt från förtryck och där mentala välbefinnande främjas. 

Yngve Hansson och Stefan Aronson, Sundsvalls Palestinagrupp

Nike LunarEpic Flyknit