Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Det är som alltid full aktivitet i Gamla stans trånga gränder. Grupper som kommer för att gå i Jesus fotspår, turister och israeler som tagit sig över till den palestinska sidan, palestinier som gör sina vardagsinköp och bosättare som går med vapen helt öppet. Äldre damer som sitter på marken med stora högar av färska örter bredvid vagnar med all tänkbar krimskrams, små restauranger och butiker med vackert hantverk och keramik. Det doftar fantastiskt av kryddor och nyfriterad falafel.

Detta är den gängse bilden av Jerusalems gamla stad. Men det finns också en baksida, som är lätt att missa. I gränderna står fattiga palestinska barn och hänger, en del som hoppas på att få en krona för att visa vägen till någon sevärdhet, andra som säljer saker eller försöker leka på nästan ingen yta alls. Trängseln påverkar barnen enormt, de har ingenstans att bara vara barn.

Det som ofta glöms bort i skildringar av Jerusalem är att även Gamla Stan – The Old City – som ligger i östra Jerusalem är under ockupation och att där bor människor, att barn växer upp under dessa märkliga förhållanden. Utan medborgarskap, utan palestinska papper, utan israeliska papper – bara det lilla blåa ID-kortet som visar att de är invånare och har tillstånd att vara i Jerusalem. De betalar skatt till Israel, utan att få del av samma rättigheter som israeliska medborgare har.

Idag trängs det runt 40 000 palestinier i Gamla Stans gränder som är bygg-da för ungefär hälften. Lägg därtill att israeliska bosättare har lagt beslag på ett antal hus. Anledningen till att så många flyttat in till Gamla Stan är att Israel för ett antal år sedan började ta ifrån palestinier som bor i utkanterna av Östra Jerusalem deras ID-kort, alltså deras rätt att bo i Jerusalem. Då tog många familjer det säkra före det osäkra och flyttade till Gamla Stan, där livet blev mycket sämre på många sätt.

Som en oas alldeles bakom en av basarerna, på en gata där bosättare tagit de flesta husen, ligger barn- och ungdomscentret Al Saraya som får stöd bland annat från svenska Diakonia. Dit kommer främst barn från Gamla Stan, men också från andra delar av östra Jerusalem. Kontrasten från att se barnen ute på gatan är enorm. I ett av rummen sitter barn mellan sex till åtta år och smyckar frigolitkaniner med pärlor och vackra färger, i ett annat rum dansar lite äldre barn magdans och i ett annat pågår en övning för att stärka barnens självförtroende.

Hiyam Mousa är föreståndare på centret och när hon får frågan vilka de största problemen för barnen Gamla Stan, tvekar hon inte på svaret:

– Identitet och självförtroende. Utbildningen för palestinska barn i östra Jerusalem är usel, och här i Gamla Stan en katastrof, säger hon. Den har bara blivit sämre de senaste åren och den tar död på barnens självförtroende och deras möjlighet att uttrycka sig och ha ett kritiskt tänkande.

Hiyam Mousa berättar att hela 50 procent av barnen i Gamla Stan hoppar av skolan i förtid, vilket gör att de är ett lätt byte för dåliga krafter på gatan.

– Vi har jobbat med barn här i centret sedan början på 2000-talet och vi ser hur de blir sämre och sämre utbildade. Man skickar vidare eleverna till högre klasser utan att de kan någonting.

En majoritet av skolorna i Gamla Stan är under israeliska myndigheters kontroll, övriga administreras av den palestinska myndigheten, FN eller så är de privata. Hiyam Mousa säger att skolorna som är under israelisk kontroll inte har någon som helst undervisning om palestinsk identitet, kultur eller historia. Hon säger vidare att skolorna är små och i dåliga lokaler, att där inte finns några lekplatser och inga extra aktiviteter utöver de teoretiska ämnena, ingen idrott.

– Till och med undervisningen i arabiska är dålig, säger hon uppgivet.

Framför allt finns det ingen i skolorna som hjälper barnen att bygga en framtid och det påverkar deras självförtroende och följer med dem hela livet.

På centret har man använt historieberättande som en metod för att ge barnen ett språk, hjälpa dem att utvecklas och stärka sin palestinska identitet. Lära om sina rättigheter. Hiyam Mousa berättar att många barn i Gamla Stan, ibland så unga som 12 år har arresterats någon gång. Israeliska soldater eller polis kommer och tar barnen mitt i natten och de släpps sedan efter att föräldrarna har betalat en summa och lovat att hålla dem hemma.

– Detta skapar en osäkerhet hos barnen, att alltid vara iakttagna. De utvecklar ofta ett aggressivt beteende, känner att de måste visa sig starka och tuffa.

Hiyam är orolig för framtiden för barnen i Östra Jerusalem så som utvecklingen ser ut. Hon ser att våldet bland barnen ökar, att våld är en naturlig del av många barns liv. Hon är rädd att det kommer att explodera en dag om inte någonting görs. – Jag hoppas att alla palestinier på Västbanken, i Gaza och här i Jerusalem en dag kan leva i värdighet. Att vi ska kunna välja vår egen framtid, med tillgång till bra utbildning. 


– Utbildning är nyckeln till allt, avslutar hon.

Anna Wester

Nike Ambassador 11