Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Tidsskriften The Middle East (TME) tar i december-numret upp den ökade vapenhandeln mellan Storbritannien och Israel, en handel som inte enbart består av israelisk import av vapen och vapenkomponenter från engelsmännen utan också av ökad export av israeliska vapen till Storbritannien, vapen som allihop utvecklats och testats på både civila och militära mål i de ockuperade områdena, Palestina. På den brittiska sidan rapporterar TME om 400 utfärdade licenser av vapen och vapenkomponenter för export till Israel från Storbritannien sedan den andra intifadans start för två år sedan, kontrakt där komponenter och hela produkter till bl. a. stridsflyg, bomber, målsökningssystem, pansar-, terräng- och stridsfordon m.m. ingår.

Från israeliskt håll är ett exportkontrakt värt 200 miljoner pund av den israeliska Gill-Spike antitankmissilen uppe i förhandling, en missil som utvecklats genom att användas på civila mål i de ockuperade zonerna. Ett exempel är i maj 1998 när man besköt och dödade 17 år gamla Mohammad Moqalled och svårt skadade hans bror när de var på väg hem efter att ha sett till familjens biodlingar, eller tre månader senare när tre ungdomar dödades med samma missiltyp på exakt samma plats. Exemplen är många och man vet att Gill-Spike har använts sedan 1998 på civila mål i Palestina. Israelernas antitankmissil konkurrerar med en amerikansk variant på den europeiska marknaden och om exporten till britterna går igenom, vilket analytiker förväntar kommer ske, kommer britternas exempel att följas av andra NATO-länder.

Återigen till britternas export: Storbritannien förser Israel med viktiga komponenter till pansarfordon (APC’s), Merkava stridsvagnar, Apachehelikoptrar och F-16 stridsflyg för att nämna några exempel TME tar upp. Allihop har flitigt använts av Israels ockupationsmakt i attacker mot civila mål; Merkavastridsvagnar har regelbundet använts för att beskjuta bostadshus och även civila sjukhus; pansarfordonen förflyttar dagligen trupper i de ockuperade områdena och används även för att beskjuta mål, civila som militära; Apachehelikoptrarna har använts som rena avrättningsmaskiner, som fallet i den ökända attacken mot Khan Younis den 7:e oktober där man besköt en livligt trafikerad gata och dödade 14 civila mitt under rusningstrafiken. F-16, som är amerikanska, har ett brittiskt målsökningssystem i sig, Heads Up Display System (HUDS), som utrikesminister Jack Straw godkände exporten av i juli i år, mitt under pågående intifada och israeliska övergrepp. Dessa har använts för statligt sanktionerade mord som fallet var (två veckor efter Jack Straws utfärdande) i Gaza när en israelisk pilot släppte en en (1) ton tung bomb i ett bostadskvarter som var ämnad för Hamas-medlemmen Salah Shehada men som också ”råkade” döda nio barn och 5 civila vuxna, detta förutom den oerhörda materiella ödeläggelsen.

Detta är bara en handfull av alla de krigsbrott den israeliska staten har begått mot den palestinska befolkningen och borde vara skäl nog för en strikt bojkott men istället går britterna tvärt emot alla moraliska regler och belönar övergreppen genom att fördubbla vapenhandeln med Israel till mer än 225 miljoner kronor under 2001. Det sorgligaste med historien är att Tony Blair ”rättfärdigar” vapenexporten till Israel med att ”om inte Storbritanien hade sålt dem skulle man se att alla andra vapenindustrier i världen skulle rusa in för att ta vår plats”, något som stötande nog kan vara troligt men som inte ursäktar brittiska regeringens handlande.
Uppsala 030106
Tomaj Motazed Keyvaninike news

Område: 
d6_nid: 
730