Felmeddelande

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 580 of /data/0/a/0a9f194f-5f91-48a8-a8b4-17d51c38dd9b/nublirdetnytt.palestinagrupperna.se/public_html/includes/cache.inc).

Motion till Linköpings kommunfullmäktige:

Sedan 1967 ockuperar den Israeliska staten Palestina. Det är en orättfärdig ockupation som gång på gång fördömts av FN och andra internationella organisationer. Ockupationen har under de sista åren blivit allt mer omfattande och brutal. Varje dag drabbas oskyldiga palestinier av att deras hus jämnas med marken, deras barn blir skjutna och de lever som fångar i ett gigantiskt fängelse utan att vara skyldiga till något brott utan att just vara palestinier i områden ockuperade av staten Israel.

Israel förbryter sig idag mot FN:s stadgar och konventionen om de mänskliga rättigheterna då de bl.a. använder sig av dödsskvadroner och kollektiv bestraffning mot den Palestinska civilbefolkningen. Men beskjuter ambulanser och mördar sjukvårdspersonal och Israel utvidgar sitt territorium med våld. Israel förbryter sig också mot de regler som fastställs i Genèvekonventionen om vilka regler en ockupationsmakt skall rätta sig efter. Israel konfiskerar Palestinsk egendom och ödelägger den Palestinska ekonomin med hjälp av blockader, bomber och bulldozrar.

Israel ignorerar också en stor mängd resolutioner antagna av FN. Bl.a. resolution 194, vilken ger Palestinska flyktingar rätt till återvändande och kompensation, resolution 242 vilken fastslår Israels fullständiga tillbakadragande från ockuperat område, resolution 338 som garanterar Palestinierna rätt till själbestämmande, resolutionerna 446 och 465 vilka fördömer Israels bosättningar som illegala och resolution 478 som förklarar Israels annektering av östra Jerusalem som ogiltig.

Det förtryck som det Palestinska folket lever under måste brytas. Detta kan endast göras genom att världssamfundet tar sina resolutioner och konventioner på alvar. Att Israel tvingas att rätta sig efter folkrätten och acceptera mänskliga rättigheter. Men fram tills att detta sker måste även andra än världssamfundet agera för att driva på utvecklingen för ett slut av förtrycket mot det palestinska folket.

Ett sätt att sätta press på Israel att upphöra med ockupationen är att utsätta dem för ekonomiska och politiska sanktioner. Detta har gjorts i andra sammanhang där exemplet Sydafrika är det mest kända. Detta innebär att Linköpings kommun faktiskt kan göra en insats för att stärka möjligheterna till fred och ett slut på den Israeliska ockupationen. Linköpings kommun kan besluta sig för att i all kommunal verksamhet inte inhandla produkter vilka produceras i Israel så länge Israels ockupation fortgår.

Jag yrkar att Linköpings kommun antar en policy om att det i kommunal verksamhet ej ska upphandlas varor vilka producerats i Israel.

Att beslutet ska gälla fram till dess att den Israeliska ockupationen av Palestinska områden upphör.

Emil Berg
VänsterpartietAdidas

Område: 
d6_nid: 
733